FRÅGOR OCH SVAR

Ölands Friskola är en fristående verksamhet som drivs i aktiebolagsform. Skolans mål är att använda resurser på ett effektivt sätt för att främja utbildning och välmående för eleverna. Intäkterna kommer från kommunala samt statliga bidrag. Överskott som eventuellt uppstår återinvesteras i skolan för att ständigt sätta eleverna i främsta rummet. Ägarens och styrelsens ekonomiska policy är att bolaget inte delar ut vinst.

Vi arbetar tematiskt ungefär halva läsåret. Det innebär att några skolämnen arbetar med samma tema i fyra veckor. Under läsåret har vi fyra olika teman. Eleverna får möjlighet att se samband mellan olika ämnen och tillämpa sina kunskaper i ett större sammanhang. Det främjar kritiskt tänkande och problemlösning, samtidigt som det ökar engagemanget och förståelsen. Vi lägger vikt vid att blanda teori och praktik för att ge eleverna möjlighet att lära genom att skapa vilket samtidigt kan göra lärandet mer lustfyllt.

Eleverna arbetar i projektform och får till viss del själva styra över sina start- och sluttider. I flexet arbetar eleverna tillsammans med elever från andra årskurser och lärarna finns tillgängliga som handledare. Under en vanlig skolvecka har eleverna sju möjliga flexpass och ska göra fyra av dessa.

Alla elever hos oss får en mentor och tillhör därmed en mentorsgrupp. Mentorn är den som i första hand har kontakt med hemmet och har en särskild roll för eleven under sin skoltid på Ölands Friskola. I mentorsgruppen finns elever från alla tre årskurser.

På vår skola arbetar två speciallärare. Vi är lyhörda efter elevernas behov och arbetar därför olika med särskilt stöd. Beroende på sammanhang och elevernas behov kan stödet ges i mindre undervisningsgrupper, individuellt eller i klassrumsundervisningen.

På Ölands Friskola läggs stor vikt vid att trivas tillsammans och att skolan ska vara rolig. En del i att skapa gemenskap och trivsel är återkommande schemabrytande aktiviteter såsom vår skidresa i år 7, elevrådets höstfest, spökbollsturnering och cykeldag för hela skolan.

Att stärkas i sin självkänsla och våga kommunicera med sin omgivning på flera språk är viktigt för oss. Idag erbjuds spanska, tyska och utökad svenska/engelska som modernt språk. Vid ökat behov välkomnar vi gärna franska till vår undervisning.

På Ölands Friskola arbetar idag 22 anställda. Samtliga lärare har lärarlegitimation i sina ämnen.

Idag går det 125 elever på Ölands Friskola men skolan har plats för 160 elever.

Våra första klassrum byggdes 2002 och därefter har vi byggt ut i olika omgångar. Alla lokaler är ljusa och fräscha. Vi har klassrum, grupprum och anpassade klassrum för alla våra praktiskt-estetiska ämnen såsom slöjd, hem- och konsumentkunskap, musik och bild. Idrott och Hälsa har vi i Ölands Bank Center.

Ölands Friskola startades 2002 av Annika Bertilsson och Anki Alm. Sedan 2022 ägs och drivs skolan av nuvarande rektor Susanne Johansson.

Vi köper in skollunch till eleverna från Sodexo som utgår från Kalmar men som även levererar skollunch till andra skolor i området.

De elever i kommunen som har längre än 5 km till sin kommunala placeringsskola (och oss) ansöker om busskort via kommunens webbplats. Vi bekostar busskort för de elever som bor nära sin placeringsskola men har längre än 5 km till Ölands Friskola samt för de elever som kommer från en annan kommun.

Vårt fokus är trygghet och studiero. I vår strävan efter att eleverna ska lyckas, trivas och känna sig trygga är vi en mobilfri skola.

Hos oss använder eleverna en dator som arbetsverktyg och tilldelas en sådan vi skolstart. I undervisningen varvas digitalt material med fysiska läromedel. Olika moderna tekniker är en viktig del i undervisningen hos oss på Ölands Friskola.

När eleven blir antagen och får en plats på Ölands Friskola blir elev och vårdnadshavare inbjudna till ett inskrivningssamtal med skolledningen. Under detta samtal informerar vi mer om vår skola och eleven får möjlighet att berätta om hur skoltiden fungerat hittills. Vi skapar goda förutsättningar för en bra skolstart hos oss.